Thursday, May 23, 2013

Resipi Masak Lemak Cili Padi Sedap

Assalamualaikum

heheh. tajuk taknak kalah ok.
resipi masak lemak cili padi/cili api sedap.
ni menu kegemaran sy. mungkin sebab dibesarkan (penjaga) oleh orang nogori, maka
kalau nampak lauk kuning ade cili api ni, mmg drooling dibuatnya.
so, hari ni saya nak share resipi sedap ni.



Resipi Masak Lemak Cili Padi/Cili Api Sedap:

1 keping ikan jenahak
6 biji cili padi (tapi saya guna lebih. pedas giler)
2 batang serai
1 keping asam gelugur (asam keping)
1 tangkai daun kunyit
sedikit serbuk kunyit (kalau rajin boleh subs dengan kunyit hidup)
santan (sy pakai santan kotak je)
garam secukup rasa
air

Cara-cara memasak:

Mula-mula saya jerang cili padi yg ditumbuk tu dengan air. air jangan banyak sgt semangkuk sederhana dah cukup. sebab masak lemak cili padi kalau cair tak 'kick'. masuk kan serai yg dah dititik ke dalam periuk tadi, biar mesra dengan cili padi kite.

Kemudian, masukkan ikan. Saya guna sekeping jer sebab mister tak makan ikan, daun kunyit yg dah di racik, dan asam keping. biler dah nampak ikan dah nak masak, boleh kecilkan api dan masukkan santan & serbuk kunyit. santan saya guna 1/2 kotak kecil santan. lagi pekat lagi sedap..
kacau perlahan & api jgn kuat yer sebab kita tak nak pecah minyak.
last sekali boleh masukkan garam secukup rasa.

senang kan?

selamat mencuba~


Milo Breakfast Day 2013 - Part 2

Assalamualaikum

Ok. Berbalik pada cerita hari kejadian Milo Breakfast Day 2013.
Larian utk Milo Breakfast Day terbahagi kepada 2 kategori:

1. Larian 7km
2. Larian 3km (family)

Memula kalau diikutkan hati kecik ni, nak jer lari 3km. hahaha.. tapi sebab kan kena
ada 3 org ahli dan ke atas, terkubur la hasrat utk chicken kan diri.

Pagi Ahad, dalm pukul 6 kami dah gerak utk ke Serdang. Dalam kereta sempat makan
separuh bar Nature's Valley. Sebab tak nak lari perut kosong. A night before makan tosai
sekeping sebab takut makanan tak hadam sepenuhnya masa nak berlari pg tu.
Alhamdulillah. Teknik ni menampakkan hasil.

We reached plaza tol depan UPM tu lebih kurang 6.30pg. Surprisingly, traffic jam yg
panjang giler. Ramai org dah park kereta kiri kanan traffic light lepas tol tu, and jalan masuk ke dalam.
Tapi we both sabar lagi. Sempat tukar kasut dlm kereta lagi. =p
Stucked dalam traffic tu sampai la pukul 6.50 pg. Then kena park jauh giler.
Aduhai. Masa kami sampai kat starting line, semua org utk kategori 7km boleh dikatakan dah berlari.
herm. frust ar masa tgk ade 2,3 kerat jer lagi. Masa kami sampai kat starting line, berpuluh-puluh lagi kereta tengah melilau cari parking. Too bad.

Host for the event; FBI and Azura from Hot fm.

Balik kepada kisah berlari tu, masa berlari tu mmg menyumpah2 dalam hati. Memang sepatutnya Ahad yg indah ni digunakan dengan selimut dan bantal; bukan dengan kasut sukan. Tapi gigih jugak berlari. Sambil dengar lagu2 best kat telinga, berlari juga cik puan ni. Fortunately, I have a very supportive partner; in run & in crime. Husband berlari dgn pace saya. Dalam larian ni, ada 2 water station.
the first water station, dia supply air sejuk. Alhamdulillah. lega sangat dpt air. Saya minum sikit and selebihnya basahkan muka dan tapak tangan.
Husband siap cakap, 'ingatkan air milo'.. hehehe punya la berharap kat air Milo sejuk. nyummsss.

The next and last water station, masa km 4.5 rasanya. Masa ni I nampak ada pakcik tu cheating. Dia tak lari pon sampai water station, dia terus ikut lane yg sebelah as if mcm dia dah sampai ke water station.
Water station yg kedua ni, ada 2 jenis air. yang pertama, air sejuk mcm the previous one; and kemudian dapat air dari PowerBar. Sedapnya. Air tu masam2 sket. Maklumlah first time minum air PowerBar ni. heheh. penat dan dahaga punya pasal, semua jadi sedap. Then sambung lagi lebih kurang 3 km sampai ke garisan penamat. 1km sebelum reach Finishing Line, I suruh husband lari dulu. Sebab takut kitorang behind time. Takut dedua tak dapat Finisher medal.

Alhamdulillah. Lebih kurang 1jam kitorang sampai ke Finishing Line. Masa yg ditetapkan 1jam 30min. Sampai jer kat khemah yg pertama, ada petugas serahkan Finisher Medal, banana and mineral water. Masa dh dapat 3 benda ni, dan dan tu lutut rasa nak tercabut. hahaha. & I rasa tu lah banana paling lazat dalam dunia. Punya lah penat sampai goodie bag pon I tak nak collect. Husband jer collect dia punya.
Kitorang sempat beratur utk dptkan the best air Milo. Dapat sorang 2 gelas. Nikmatnya, Allah jer tahu.

Banyak aktiviti yang disediaka oleh organizer. Banyak game utk kanak-kanak dan org dewasa.
But we both tak tunggu pun sampai habis event, lepas dpt milo terus balik. heheh.
Hopefully, tahun depan akan ada lagi event macam ni. Seronok, and mencabar diri kita sendiri.
My next run? May 26th.
See ya!

the running kit

the venue 

the finisher medal

inside the goodie bag


till we meet again. love life!


Wednesday, May 22, 2013

MILO Breakfast Day 2013

Assalamualaikum


hoyeah! We have completed our 7km run last Sunday.
I'm proud of myself.
This year, misi saya ialah utk involve dlm aktiviti berlari ni
secara serius. =)

Milo Breakfast Day run is the longest distance so far yg kami join. tehehe.
7km. I never thot that I'll make it to the finishing line; and I never thot that
I'll get the Finisher Medal.

Last Sunday, bertempat di UPM, Serdang, Nestlé Malaysia telah menganjurkan
event 'Milo Breakfast Day'. Running kit collection dibuat di Athlete's Circle, Petaling Jaya.
A day before the event, we decided to have a look on the race route itself. UPM is sooooo HUGE.

We kinda lost masa tgh nk cari the exact route. End-up memang tak tahu pun which route the organiser is going to use. That Saturday evening, we can see that the organiser are busy setting up the tent, stage and etc. Oh we saw, pakcik van Milo tengah cuci their Milo's truck near to padang kawad.
Excited sekejap. Our childhood memory,no? Berebut-rebut nak dpt secawan kecil air Milo sejuk. Rasa yg tak pernah berubah. Nikmat kan?

So, lepas dah pusing 2,3 round cari the exact route masih tak jumpa, kitorang decide nak balik rumah. Esoknya kan nak berlari. Mestilah nak kena rehat. kah kah kah.

Nak tau tak apa perasaan org yg sign up utk event berlari ni? especially yang amatur macam I?
Herm. Secara jujur, a night before the race I memang nervous. Seriously. Sampai I akan tanya kat my husband,

'betul ke kita nak lari ni?'

'walau ape pon jadi, jgn tinggalkan i ok?'

hahaha. yup, itu yg I pesan kat my husband. Anything happen, jgn tinggalkan i. lol. punya la nervous.
tapi so far, mmg dia tak tinggal. Alhamdulillah. Baiknya awak ni nyanyi.

The very morning of the race, bangun awal. Kalau race pukul 7, pukul 5 or 5.30 dah get ready nak solat. Tapi pagi tu, mmg akan rasa mcm menyesal sket. Macam-macam akan terlintas kat kepala.

'eh apesal la aku rajin sgt gi sign up race ni?'

'mcm mane kalau tak larat kejap lagi?'

'org lain tgh syok tido, ko dah terhegeh-hegeh dengan kasut sukan'

hahaha. seriously, kadang-kadang chicken gile ar rasa.
macam nak tarik balik selimut.
sambung tido.
abes cerita.

tapi, part of me taknak mengaku kalah. if my husband can do it, I pon mesti boleh.

lepas Subuh, pukul 6, kitorang dah gerak ke Serdang. Berdebar nak lari 7km ni.
Nak tau mcm mane larian kitorang n event Milo Breakfast Day ni?
I akan cerita on next entry ok?
In the mean time, layan la pic tempat kejadian sebelum hari kejadian. Ngeee~

 Tempat organizer nak set up meja utk breakfast beramai-ramai esok pagi


Main stage


Gerai jualan makanan. Belakang gerai tu is the finishing line.


p/s: tak amek gambar banyak sebab panas gile


Daa~




Saturday, May 18, 2013

Bismillah

Bismillahirrahmanirrahim. 

Its been a year since my last post. 

Tak sangka saya akan menulis lagi. 

Banyak perkara yang berlaku sepanjang tahun 2012. Memori kehidupan yang saya akan bawa sepanjang usia. -___- 

April 2011, saya berhijrah dari sebuah kementerian ke sebuah syarikat swasta. Dan ketika post ni diupload, saya sudah tidak bekerja secara official. hoyeah~ 

Semoga saya istiqamah menulis. Banyak yang saya nak kongsi. 

Antaranya; kematian makcik saya akibat kanser payudara, bagaimana saya sedar saya benci tempat kerja saya, bagaimana saya berjinak-jinak dengan aktiviti larian, sudah punya 2 orang anak saudara tetapi kami masih berdua, perjalanan saya ke Jepun dengan AirAsia, bagaimana kami ke Tokyo,Kyoto dan Osaka tanpa bantuan kenalan. Heheh.. banyak sangat nak dikongsi.

Satu-satu ya! Saya janji akan berkongsi.

InsyaAllah. 

Jumpa lagi!


Thursday, April 21, 2011

Almost

The clock is ticking.
I'm leaving this cubicle soon.
Expecting more drama (esok) =p



Sunday, April 3, 2011

Longchamp Rodeo Luxe Shopper

Ini bukan untuk musim terbaru.
Ini musim last 2 years punya.
Kalo dalam The Ugly Betty; sure kena kutuk sebab guna barang yang dah outdated.
Tapi sebab saya ni bukan kaya raya; walau dah terkebelakang 2 tahun pon saya tak kisah.

Say hello to my Rodeo~



p/s: husband, saya dah aim bag baru. next year nyer mission!

Friday, April 1, 2011

Baskin Robbins

Craving for ice cream cake.





Fortunately, we still have the leftover (yeah rite! since January 23rd)
=p

Earth

Arituh, most of my officemate dpt email layang.
hahhaa.. email tuh tak lain tak bukan dari saya.
Antara isi kandungan yang saya ingat;

"Kawan-kawan, gunakanlah rough paper semasa print di tempat saya"
"Selamatkan pokok untuk generasi akan datang"

I'm not joking about the campaign.
Like seriously.
Hopefully, next generation tak hanya belajar mengenal tumbuh-tumbuhan, flora dan fauna hanya dari dalam buku.

Coincidently, ada campaign mengumpul 100,000 tandatangan bagi campaign Selamatkan Bumi- AEON, Setiawangsa. Saya sempat derma, dan turunkan tanda tangan sebagai tanda sokongan. Mudah-mudahan, campaign ini tidak sia-sia.
Amin.