Saturday, January 30, 2010

what's left?

huhu..gud morning..ada banyak benda yang berlegar-legar dalam kepala.
seperti tengah meng'arrange' satu to do list yg panjang.
jadi sebelum terlupa,saya nk list kat sini,supaya saya tak lupa,
anda yang terlibat juga tak lupa.

1. kerja saya yang tak pernah habis. tapi saya suka sebab bos saya takda penyakit gila babi
2. farah; dia kawan saya yang paling rapat so far. sbb semuanya kami kongsi bercerita.
    saya nak farah belajar menjahit dan memulakan bisnes jahitan manik. sbb dia seorang yang kemas,
    dan jahitan maniknya cantik. mungkin lepas ni, farah takkan bz dgn kerja ofis, jd dia mungkin akan
    ada lebih masa untuk menjahit manik. Insya Allah. Saya suka tengok orang berjaya.
3. Kawan baik saya sampai mati;Laily akan berkahwin bulan 3 nih..
4. Loan rumah saya;masih bermain2 dalam fikiran saya.
5. Saya rasa nk balik kampung (rumah mak bapak saya).
6. Oh ya, sepupu saya berpindah rumah ringgit malaysia sejuta hari ni. heheh..saya kena pergi tolong nih.
7. Otak saya berfikir, berpusing laju macam gasing.
8. Waktu-waktu macam nih saya rindukan kereta Kia saya.
9. Saya takut kalau-kalau hati saya Allah terbalikkan. Nauzubillah hi min zalik.
10. Saya rasa takut kalau saya terlupa terus apa itu kasih sayang.

Saya penat.


p/s: pernah tak masa zaman remaja org hantar @>-------- kat mirc?

it broke my heart into pieces

i really feel that i need to write it somewhere,
supaya tak tertinggal kat dalam hati ni.
supaya aku tak membenci.

it really broke my heart when i heard my mom's said:
'kita anggap dia mcm anak sendiri,tapi rupanya dia tak anggap kita ni seperti keluarga'
'ayah lagi kecik hati. termenung dia sekejap'
'semua orang tak sangka'
'isk,mak tak sangka la. terkejut'



ngilu.
pilu.
kelu.


p/s: bukankah hidup ini perlukan keradhaan ibu bapa?
       tak kira la ibu bapa kandung, ibu bapa mertua or ibu bapa
       angkat.
      

Wednesday, January 27, 2010

Homemade Chocolate(s)

Lovely! One of my friend, Alea has started her home-based business.
It's a homemade chocolate(s) to be specific.
Sangat la tempting and the packaging is very neat indeed.
If you guys have any upcoming event, or you are looking for a door gift (wedding, aqiqah, engagement, birthday party or any other occasion); do consider Alea's creation.
Why wait? Visit her at this link .

Sneak peak on Alea's chocs:

Picture taken from http://chocolicious2u.blogspot.com



Nota kaki: To Alea, all the best sis~


Astro b.yond

Gambar diambil dari sini


Pernah tak anda berimaginasi tentang hidupan purba?
Rupabentuk yang pelbagai, hembusan nafas yang dapat dilihat dengan mata kasar.
Pernah terfikir, yang burung kakak tua ada bulu mata?
Oppss! Mungkin nanti diluar imaginasi, burung kakak tua akan dijadikan 'prop'
untuk iklan maskara..
Erm,pernah anda berimaginasi tentang penguin?
Sungguh comel,terkedek-kedek berjalan sekawan.
Mungkin anda juga pernah berimaginasi penguin itu ber'ice skating'.
Hikhik..'sweet'. Now, let's talk about sweat!
Pernah bermimpi melihat peluh Cristiano Ronaldo menitik-nitik ketika menendang bola?
Pernah berimaginasi anda di Old Trafford; menonton bola sambil mendengar
suara-suara penyokong yang bergema-gema disekililing anda tanpa perlu menggunakan
kotak suara kuasa kuda?
Yup, dengan Astro b.yond semua imaginasi diatas boleh direalisasikan.
Saya gagal untuk bercerita tentang teknologi dengan lebih terperinci,
tetapi saya yakin, dengan Astro b.yond, kita akan dapat lebih dari apa yang pernah kita
impikan.

It's beyond your expectations~



Nota Kaki: Let's change people!

Tuesday, January 26, 2010

Kek Batik


Do you know how much I love kek batik?
The easiest yet scrumptious!
This is the best recipe that I got from my cousin.
You can replace my preferred brand with yours.
It may taste a lil bit differ, but we still call it 'Kek Batik'.

Happy cooking folks~


Nota Kaki: I really hope that my recipe card is readable.

Al-Rawsha [Lebanese Food]

Hi u olsss~
We both very d bz lately..I'm bz with tender evaluation and my hubby as usual bz with his work.

By the way, it's almost 2 weeks sinced our last post. Ho ho ho~
We managed to indulged ourselves with few great restaurants last 2 week ends.
So, for today post, we are going to introduce to u guys a Lebanese Restaurant at the heart of KL, which is Jalan Damai off Jalan Ampang.
My dad and my bro was here yesterday. So, we had our lunch at Al-Rawsha Restaurant.

According to one of their staff, the owner of this restaurant is a Lebanese who married a Malay lady.
Alhamdulillah, we managed to get to know and taste their scrumtious food due to their marriage. Heheheh.. [What an assumption?] LOL

So, as my memory is still fresh, I am going to list down the price ya,together with the menu we ordered. Enjoy~

Chicken Mandy - RM 17.00/plate

Lamb Mandy - RM 20.00/plate

Mango juice - RM 8.00/glass

Orange juice - RM 8.00 /glass

Ice lemon tea - RM4.00/glass

Baklava - RM2.50/each

Custard with biscuit - RM7.00/bowl [soup bowl size]

Do visit them is you wanna taste their food,ok!

No 78,
Jalan Damai off Jalan Ampang,
55000, Kuala Lumpur

Phone: 03-2143 9151 / 03-2144 4014




Nota kaki: Mind you, the rice dish is so so so BIG. Please share 1 plate for 2 or 3 person.
Sharing is caring rite? ^_^


Friday, January 15, 2010

Domino's Pizza



Source of the image: Click here!



If I have to choose between all the pizza suppliers in KL, I'll definitely pick Domino's Pizza.
I still wonder why some of you people dont want to experience or fill your tummy will their delicious pizza. And yes people, we had Domino's for our dinner last nite~ Yummmyyy~
After work, we went to Melawati to fill the fuel. Suddenly hubby asked what we are going to have for our dinner. I replied to him that we are not going to buy anything as we still have bread ang chips. But my hubby decided that we are going to have Domino's for our scrumptious dinner.
Yabedabeduuu! So, there we go. We ordered 2 regular pizzas. 1 pan with BBQ Chicken + double decker (extra layer of cheese underneath the filling,with additional RM5), and the other one is seafood thin crust pizza). We paid for the total RM35. +kechinggg+
The good news is, if you get your pizza(s) more than 15 minutes, you will get RM10 voucher for free man! Aren't they fantastic,no? Huh, we finished our pizzas at no time. Both pan are cleared in half an hour. Haha..I'm sure another kilos will be add up to my curent weight. Demmit!
But for the sinful pizza, never mind. I'll be fasting next week. Hoho..
Puasa ke? ('_,')?


Nota kaki: Domino's Pizza memang marvellous~

Tuesday, January 12, 2010

So long

Lame sudah tak menghapdet belog nih.
what happened to us last week? lemme recall back my memory..
Last Saturday, at 8 in the morning we when to JPN Maju Junction as hubby want
to renew his IC.. So we reached Maju Junction at about 8.30am.
Straight to the parking lot at Level 6.
Ramai juga yang nak berurusan dengan Jabatan Pendaftaran Negara ni.
So, at 9.00am the door was open, and as usual, semua org berebut-rebut utk masuk.
We are Malaysian rite? (yeaa rite~)
Hubby dapat nombor 3.
Lepas segala urusan di JPN, we had our breakfast at Maju Junction Food Court.
We had nasi lemak and kentang-goreng-nipis-nipis and bihun goreng with chicken rendang, Weeeee~ Air; hubby ordered nescafe panas and mineral water for him and yours truly minum 3 layer tea.. yippiee~
So lepas bayar parking RM4.50 (cekik darah punyer parking), we went straight to Klinik Kulit Dr Md Noh. Yeaa rite, I need to see dermatologist.
We enter the clinic at 10.00am, and the crowd sangat-sangat la ramai. Nurse siap cakap, "pergi jalan-jalan dulu yer, lagi sejam datang la semula"..huhu..so,lepas sejam, baru no 9. Sure lambat lagi nih. We all jalan-jalan kat bawah, and we found out ada satu kedai yang jual baju batik lawa-lawa giler~ Serius. hubby gua yang cerewet pon boleh sangkut. Heheh, hubby sempat membeli 3 helai baju batik. Hohoho.. Lepas operasi membeli baju batik, we went to the clinic again, and still jauh lagi nk sampai to my turn..hehe..so, tunggu punya tunggu punya tunggu, pukul 12.00noon, they called my name. (Say my name, say my name..)
Dengan bergayanya masuk, doctor tengok kulit yang affected and bermulalah conversation seperti di bawah:

Doctor: Ada lelah?
Me: Tak ada.
Doctor: This is eczema.
Me: Owh. Macam mana boleh terjadinya eczema ni doctor?
Doctor: Perhaps stress. Sebab you adult, food bukan lagi penyebab eczema to you.
Kalau you nak tahu dengan apa lagi kulit you elergic, we can have a skin analysis or we
we can do a biopsy for you, but not today as you need to make an appointment for that.
Hubby: So doctor, how to prevent this eczema thing from strike again?
Doctor: Banyakkan berehat. Relax.. These two will help.
Me: (Smiling)
Doctor: Ok, I'll giove you few medicine, yang bukan steroid.Ok. You jangan pakai syampoo
or sabun yang wangi-wangi k. Anything else to ask?
Me & hubby: Nothing doctor, thanks.
Doctor: Ok, welcome. See you guys in 2 weeks time.

Balik rumah,
Me, "Tadi doctor cakap jangan stress and banyakkan berehat. Boleh la berhenti kerja..Hehehe"
Hubby, "Kalau ada saving 100k, boleh la berhenti"

Down trus aku dowh!

Wednesday, January 6, 2010

Nuffnang Special Screening - Toothfairy


Yeaa peeps! It's special screening by Nuffnang (Courtesy to Twentieth Century Fox Malaysia)
Tunggu apa lagi? Pergi la participate..90 pas percuma untuk diberi.
I repeat, PERCUMA!!!
Oke, I'm done~

Rocket science

Yesterday morning; on the way to office,we passed by lori jual nasi lemak @ Speedmart,Bukit Antarabangsa.

Hubby: Nasi lemak kangkung tak sedap..eee..tak sedap!
Me: Sedap la.
Hubby: Tak sedap nasi bergumpal-gumpal.
Me: Yer la, bukan setiap hari hasilnya sama. Ada hari sedap, ada hari resepi dia tak menjadi..
Hubby: It is not a rocket science to cook nasi lemak. (Sambil kuar keta sebab nak amik The Sun kat 7E)
Me: Takder kena mengena nasi lemak makcik tuh dengan rocket science. (Hahah,sempat jawab before hubby tutup pintu)


Nota Kaki: Dari pembacaan yang mana satu datangnya istilah Rocket Science?

Tuesday, January 5, 2010

Trip to Melaka [Day 2]

Hari kedua di Melaka, Saturday.
Kami bangun pagi untuk breakfast di hotel.
We had Nasi Goreng Cina, Hash brown, Baked Beans and Roti Bakar not to forget orange juice.
Malangnya kat hotel ni tak disediakan coffee. Hoho!
Kami makan tak abes. Unbelievable.
Lepas makan tak abes, me insist utk pegi Pantai Klebang.
Sebab teringat masa sekolah rendah dulu, pagi selalu breakfast kat tepi pantai..makan roti canai with asam pedas ikan kembung..mak ai..kecur air liur..
Petang2 pulak mak selalu beli ikan kat sini. Hehe.. segar dari laut u olllss~
Malangnya masa me+hubby sampai kat Pantai Klebang tuh, laut dah takder..
Serius..tak nampak laut. Laut dah kena tambak sebab katanya nak didirikan Melaka Gold Coast.
Aduyaiii.. sedey gua! Dah la kedai roti canai+asam pedas tuh tak jumper. End up makan kat satu kedai yang ramai org ni. We ordered roti canai. Kedai ni pulak, air lambat sampai.. Siap ada kakak ni dah sudah makan,tapi air tak sampai2. Heheh..kelakar la pulak.
Nasib kitorang baik sebab dapat air n roti segera. -happy-
Lepas makan, baca paper, and encik hubby bangun. Ingat nak pergi bayar, sekali pergi beratur beli nasi lemak. Heheh.. Nasi lemak sedap, patut la org beratur panjang.
So lepas breakfast, patah balik ke Banda Hilir.
Kereta tak banyak lagi kat jalan raya sebab baru pukul 10am. Berdiri tengah jalan pon confirm tak kena langgar. Hehehe..
So, we all parking bertentangan dengan I'm Loving It! (Mc D) Dataran Pahlawan..
Kitorang masuk Muzium Setem (RM1) melawat Kota A' Famosa, Muzium Kesultanan Melayu Melaka (RM2) and masuk Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan..
Ayah suruh masuk muzium yang ada letak gambar perkahwinan my moyang, tapi tak sure which muzium yang ada gambar moyang tuh.. [next time, maybe..]
pukul 12noon, cuaca dah agak panas, so we both decided masuk Dataran Pahlawan.
Apa lagi bila dah lapar dan dahaga,'Mocha Praline,venti, and cheesecake 1' RM25.00 +kchingg+
Memang tahu la cara-cara nak ternak lemak! \'_'/
So lepas rehat2, peluh pun macam dah kering, kitorang move to my fren house! yeehaa!
Sampai rumah Laily kat Taman Ikhsan at about kol 1.00pm,
Hehehe..lame dah tak jumpa my BFF nih! Sembang2 and it's makan time!!
Heheh,Laily masak bihun goreng, popiah and goreng keropok. Tak lupa air sunquick.
Sedap2..! Pastuh dalam kol 3.00pm lepas tumpang solat, me +hubby gerak to Seremban pulak..
Sebab? Nak melawat anak I~ Eh bukan! Anak my other BFF, Nur Mazlina Md Zin and Nor Azman; iaitu, Akid Najdi..~ Heheheh..

So, kita sambung esok ok. Sebab I rasa macam dah panjang sangat dah entry nih.
See ya!




Nota Kaki: Makcik nih rindu kat zaman kanak-kanak dia. Di mana semua org innocent. Agree?

Monday, January 4, 2010

Trip to Melaka

It's been a while since our last post. pheww~
Last Friday, hubby+me went to Melaka Bandaraya Bersejarah.
Kitorang dgn penuh rasa yakin dan bersemangat tinggi pergi tanpa mem'booking' hotel.
Hahaha..
Kitorang bertolak ke Melaka pukul 9.00am but on the way, stop kejap kat Jalan Kerja Air Lama,
for having our breakfast @ Mak Jah's Corner (Next to SPCA).
Me makan bihun goreng putih, n hubby makan nasi lemak bungkus satu+roti canai satu. Hahaha..mcm nk gi berperang sorang2..tak lupa juga kuih muih yang di'tapau'..cream puff & bingka ubi.
Kami berjaya melepasi tol Sungai Besi tanpa kesesakan yang melampau. Thanks to encik Smart Tag. \^-^/
Sampai Melaka sekitar jam 11.30am. Mula-mula, terus cari hotel. Yeargh!!! berpeluh-peluh ketiak mencari hotel yang ada kekosongan, dari satu hotel ke satu hotel, akhirnya kami stop makan dulu..heheh..
Bersebelahan dengan Mahkota Parade, Jalan PM 3 kot, ade satu kedai makan Melayu,tengok dari luar ramai orang makan. So, kitorang masuk and place our order. Hubby makan nasi ayam dan ABC (Air Batu Campur), and me seperti biasa-cuba-menjadi-seMelayu-yang-boleh, telah memilih untuk makan nasi putih,asam pedas ikan pari, sayur bayam dan juga telur asin. perghhh! Memang sedap. Terlepas rindu nak makan asam pedas. \^_^/





So,lepas makan, we all try to call Seri Costa, and fortunately ada bilik kosong tapi 2 single bed la. Janji ada tempat berteduh..heheh. Kebetulan, Seri Costa hotel terletak ditempat yang berdekatan dengan restoran yang enak itu, tetapi di Jalan PM9. Terus daftar masuk, and kami ditempatkan di bilik 324. Hotel ni lebih kurang standard hotel yang kami duduk masa di Surabaya iaitu Hotel Grand Kalimas Surabaya. Tapi murah lagi la kat Surabaya. Heheh..

Hotel Seri Costa ni kami bayar (hubby bayar ekceli..hehhe..) RM210/nett.
Lepas daftar masuk, rehat2, solat, and tertidur la pulak.. dalam pukul 4, terjaga, mandi2, solat and start kuar. Memula, pergi ke Mahkota Parade sebab hubby nak cari Crocs-yang-cari-kat-KL-dah-takder-size.Heheh.. malangnya, masih takder size. I dunno why, maybe sebab ramai sangat yang minat dengan patent tuh, yang tinggal size kanak-kanak jer.. ^_*
So, lepas merewang-rewang, kami pergi ke Dataran Pahlawan. Herm, banyak sangat shop lot, which is not what i'm looking for..dah takder dah kereta lembu macam masa kecik-kecik dulu.
Pusing2, cari ATM machine (penting nih!) pastuh dah pukul 6.30pm.. kitorang gerak ke Umbai, untuk makan ikan bakar kat Dataran Ikan Bakar Umbai. Ramai gilerr okay!
Kami memilih kedai Parameswara untuk memenuhi selera tekak and kelaparan perut. Sampai jer, gi solat Maghrib dulu kat surau. Pastuh baru menuju puncak! Eh, menuju ke kedai yang anda nampak tempting.
We (hubby+me) memilih untuk makan di kedai Parameswara sebab ter'influence' dengan siri Warung Kita yang disiarkan di Astro tahun lepas.

Rule of the game No. 1, 'Jangan pandai-pandai nak pergi pilih2 lauk-pauk kalo masih tak dapat meja.
Hahaha..yer puan-puan, sila cari meja dulu yer. Bila dah confirm itu adalah meja anda, baru beratur cari lauk.
So, hubby cari meja, i pergi cari lauk. hubby nak makan ikan kembung (ikan lain die bo-layan), malangnya, ikan kembung semua mogok tak nak masuk jala. Hehehe.. hubby makan nasik lemak jer la..hikhik. Me pulak beratur beli sotong and udang (dalam hati gua, nak makan ikan siakap..tapi ... (takkan nk layan seekor ikan tuh secara solo?) ulang suara hubby gua tak makan ikan selain ikan kembung yang kecil sahaja.
So, kalau korang beratur masa pilih2 lauk, orang tuh akan tanya, nak masak apa kak? So, u ollss jangan buat-buat fikir nak masak aper lauk2 tuh balik KL nanti, maksudnya dia suruh pilih la nak masak lauk pauk u ollss tuh macam mana. Me+hubby pilih sotong tuh di goreng tepung, and udang tuh buat sambal (ekceli nak masak 3 rasa,sekali me pegi sebut sambal pulak)..hahah..
sambal pon sambal la labu. So, lepas abes order, diorang akan bagi piala bernombor. heheh.. We all dapat piala no 33 (giler belakang). tunggu punya tunggu punya tunggu. Tak datang2 orang yang ambil pesanan tuh. Haih masa ni la me rasa kitorang ni halimunan. \^-^/
Sekali, ada sorang budak ni ambil pesanan, 'fresh orange 1, tembikai 1, nasik lemak, otak-otak'.
Adalah dekat 40minit tunggu, satu apa pon tak sampai kat meja. orang sebelah-sebelah yang-lauk-satu-meja-penuh-setahun-pun-makan-tak-abes dah makan separuh jalan.
Pas seminit, baru datang nasi lemak. Hubby trus makan, yer arr, lapar wei. Ingat kitorang puasa malam ker? Last makan pukul 12.30noon tau! Serius perut dah main gendang macam masa Chinese New Year..heheh..

Rule of the game No.2: Kalau makanan lambat sampai panggil tukang ambil pesanan tuh!
So,kitorang panggil lagi sekali, lepas repeat order, baru sampai makanan. Sotong goreng tepung memang panas lagi, tapi udang sambal dah sejuk..macam dah lama siap jer,tapi tak jumpa meja mana nak dihantar.
Ok lah, malas nak bising, makan jer la..Lauk biasa jer. udang amek 6 ekor, baki ada 3 ekor tak berusik. Kenyang bangat~

Menu for that night:
Nasi lemak 4 bungkus
Sotong goreng tepung (300gm)
Udang masak sambal (6-7 ekor)
Fresh orange
Watermelon juice
Otak-otak (6 keping)
Total: RM 37.50 +kchinggg+ \^_^/

So,bajet makan malam ada baki lagi RM62.50..

Kitorang beli buah berangan 1/2 kilo RM11.00..Pastuh beli barang2 yang dikirim, seperti inang-inang, gula Melaka, belacan, cha-cha, makanan2 ringan seperti cakar ayam, sagun, dodol asli, dodol durian and etc, RM60.00. Selesai berbelanja..! Yeaa,berjaya habiskan duit!!
Hehe..dalam kol 11.30 kami sampai di hotel. Penat giler. Giler pon tak penat camni.

Rehat2, cuci muka, solat, zzzZZzzZ..

Nota Kaki: Makanan biasa-biasa jer kat Parameswara, orang Melaka cakap, makan dekat Crystal Bay or Muara Sungai Duyung lagi sedap. Tak boleh 'blah' sebab kena tunggu lama and kena cari meja sendiri. Dah la meja limited.