Sunday, February 28, 2010

Kanak-kanak 3 Tahun Mati Didera

Innalillahiwainnailahirrajiun.

Saya sangat terkejut semalam. Menangis dan mengongoi sewaktu menonton Buletin Utama last Saturday.
Pity that girl. Masih ada lagi manusia yang tak bertamadun dalam society skrg. Anak mati didera, ibu pula bunting anak hasil hubungan haram. Tak cukup dengan anak haram dalam perut,ada lagi anak haram berusia 1 tahun 6 bulan.
Malam ni punya Buletin Utama pulak, si ibu [layak ker dipanggil ibu? atau binatang lebih tepat], menangis depan kamera menagih simpati. If you were happen to be in front of me, memang aku ludah! Jijik. Bila anak dah takder, nak cover depan kamera, cakap tatau nak cari perlindungan kat mana. WTF?! 6 tahun beb ko bersekedudukan! Bukan 6 bulan! Anak haram dah nak masuk dua orang!
Beringat-ingatlah macam mana nak berdepan dengan si anak kat akhirat nanti. Nak berdepan dengan Allah s.w.t lagi..

I wonder what are we today? Are we a real human? Or just a piece of shit!

Baca disini.

Sunday, February 21, 2010

Cheezy Sunday

Hello~ It's Sunday again. Alhamdulillah. Dapat juga merasai nikmat berehat pada hari Ahad. So, routine normal ialah membasuh baju. Pukul 8.30am husband pergi beli breakfast @ Craven Cafe. Fyi, dulu kat Bukit Antarabangsa ni ada Burger King. Rasanya tutup bulan 11 last year kot. So, sekarang premis tuh, Craven Cafe dah take over.Hari ni kepingin nak makan roti pisang. Pergh..dah lama giler tak makan roti canai. Cuba teka sape yang hubby jumpa masa kat Craven Cafe?? Teka! Teka!
Dato' Siti Nurhaliza ngan hubby die!! Heheheh.. Satu hari suntuk la husband gue nyanyi lagu Siti. Haih..Back tuh roti pisang Craven Cafe.
Roti pisang die mmg sedap. Tapi takleh makan selalu. Boleh gumux! thee..
So, lepas makan, lepak-lepak baca paper, jemur baju and tengok KBS World(Korean Channel)..hehhe..arini tengok citer Master Study~ Pukul 12.00 bersiap sebab nak gi Munawwarah and nak gi kedai kapkek Wondermilk.
Sampai pukul 1.15 kat Munawwarah..tapi tudung hitam yang saya nak takder size. Sedey.Tinggal 1 jer, tu pon size L.
Aiyyoo..besar~ So, end up beli tudung square shape tapi ader labuci sket. Off-white. + anak tudung. Total $51.
Lepas selesai beli tudung, lunch @ Kafe Santai. 
Kami order, nasi putih, tomyam campur, kerabu manggo and hubby makan nasi goreng pattaya. Minuman pulak, me order jus durian belanda and air kosong, hubby order soda. Tapi sebab soda takder, die tukar ke Milo ais. Sedap food kat sini. Total cost for lunch $28. Selesai lunch kitorang terus ke Wondermilk, I wanna place an order for my bestie wedding hantaran. Hubby beli 2 extra cupcakes utk kitorang. Total cost if i'm not mistaken, $91.

Cuaca sangat lah  panas skrg ni. Saya merasakan seolah-olah berada di negara 4 musim. Hohoho.Serius. Air cond mmg 24 hours. 

Masuk jer DUKE highway, husband tanyer, nk gi mana lagi. So, makcik nih cakap nk gi Jusco AU2..nak beli kucing belakang umah nyer food and nak beli benang and jarum. Selesai membeli, kitorang gi sewa DVD kat EZY Video. Sewa DVD Korea 1, DVD omputih satu. Settle jer kat EZY Video tuh, husband cakap jom la gi karaoke. Hahaha..Sejam masa melalak di Song Box, Jusco.
Dah panas+melekit-lekit badan, kitorang decide balik umah. Tapi serius la, cuaca mmg la amat panas.


Bila korang dah baca sampai last sentence kat atas nih kan, korang perasan tak, kat mana le Cheezy Sunday nyer? Ha, kat sini la nk citer.. 

Hehehe..sampai umah, makcik sorang ni dah tergedik2 nk masuk dapur. So, me decide nk buat unbaked blueberry cheesecake. Herm. Kenape agaknyer saye asyik buat unbaked and steam nyer makanan? Sebab saya takder microwave. Hahahah.. loser giler kan? Suke baking, tapi takder  microwave. Aiyak..takper2. Tu citer lain. Hujung tahun ni saya mesti beli satu!
So, korang nk tengok tak macam mana rupa unbaked cheesecake kite? Ha,sekarang cheesecake tu dalam fridge, so esok je la kiter upload gambar eh..
So, esok, korang kena datang sini lagi tau. Tengok gambar cheesecake kiter. Walaupon tak dapat rasa, dapat tengok pon jadilah kan? Thee thee..

Bye! Kiter nak jahit button baju kurung pulak.


Nota kaki: Aktifnya kita ari ni!

Thursday, February 18, 2010

MangO TangO


Pukul 8.00pm, after basuh and sidai baju; saya rasa lapar sket. Disebabkan hormon yang baru bermula ketidakstabilannyer, saya tercari2 makanan ringan. Buka freezer, nampak fries. Tapi, pikir balik. Not good. Hehehhe..buka bahagian sayur sayuran, saya nampak 2 biji mangga Chukanan yang beli kat jusco last week. Wangi dan manis. Ayat buku tak? :P
So, masa hubby tgh solat, saya mula memproses bahan-bahan untuk buat Mango Pudding.
I'm very fortunate, I guess. Semua bahan yang perlu ada kat rumah. So, tak yah suruh hubby pi Giant.
Ini adalah resipi for Mang0 Tang0 Pudding, sila cuba!

a. 2 biji mangga manis saiz tapak tangan wanita
b. 30 to 40gm gula pasir [gula yang buat air teh tu..]
c. 50ml susu segar [saya gunakan susu segar Dutch Lady]
d. 150ml Whipping cream
e. 2 sudu teh Gelatine [Halalgel-sepeket RM2.50] [Sepeket boleh dapat 6-8 sudu] + KACAU dengan 1 1/2 sudu besar air.

Method:
a. Cairkan gula dalam susu segar diatas api yg kecil. Sampai gula cair jer yer..bukan nak buat gula hangus tau
b. Then, sejukkan.
c. Sambil nk tunggu sejuk, kupas mangga dan potong kiub.
d. Masukkan mangga dan whipping cream ke dalam blender. Blend!
e. Then, masukkan gelatine yang dikacau dgn air, ke dalam campuran susu.
f. Dah sebati, masukkan susu+gula+gelatine ke dalam blender yang berisi mangga dan whipping cream tad. Blend lagi sekali.
g. Masukkan dalam bekas kiut miut. Simpan dalam fridge.

Bile dah kenyal+sejuk+mampat=makan lah puas-puas.


Nota kaki: Hidangan ni untuk 2 org jer yer. Hubby cakap 'Sedapnyer..'

Wednesday, February 17, 2010

It's Over

Yeaah~ It's over.
I repeat; Over!!
Tapi jangan panic eh. Maksud 'It's Over' disini ditujukan kepada CNY Holiday yea kawan-kawan. Hehehe.. Rindunyer tilam yang empuk. Nak tido lagi. Rasa tak cukup tido. Rasa cuti CNY ni pendek jer. Bagi la cuti seminggu ker.
Kan best. Kan?
Ari Sabtu lepas a day before CNY, me + hubby gerak to the North. Yeaa..balik kampung. Actually, takder intention utk balik kampung. Tapi disebabkan yours truly mau sign surat lawyer, kami balik jugak. Heheh.. 
Sabtu and Ahad we spend our time at my in law's. Before departed, hubby bought cupcakes@Wondermilk for Ain. Then, we bought McD for bekalan dalam kereta. Sampai di Centrepoint Bandar Utama, kami terus ke lane drive thru. Tetiber terpandangkan Starbuck's yang berada betul-betul disebelah McD, hubby suruh beli coffee.
Nyum.Nyum. Then, kami teruskan perjalanan, stop kat RnR Sungai Buluh and Tapah. Sampai Penang @ 10.00pm. Jam yang teruk + kepenatan dok dalam kereta.
Monday morning, balik umah my mom pulak. Heheh..sampai2, terus tolong my mom buat kek labu. Sedapnyerr!! This is our first experience buat kek labu. Lunch kami mkn nasi kandar. Lauk pauk jer dari kedai nasi kandar. Beli kat Line Clear. Murah + sedap. Tapau untuk ayah sekali. ^_^
Pastuh before Asar prayer, we received a call from ibu. Ibu ajak join barbeque. Nyum3. Pastuh me cakap ngan hubby, dulu2, abah [ibu's husband] selalu buat char koey teow untuk kitorang. Sedap. Dah la buat 1 plate sekali masak. Amek ko! Cuba pikir kalo ader 60 orang? 60 kali arr abah goreng char koey teow. Tapi tu la cara untuk bg org yg mkn puas hati. Yer tak? 
After Maghrib, kami gerak ke umah ibu. Dah ramai yang menyertai. Kawan2 Ana n Piya~ Ramai giler. Ahli keluarga yang hadir; Mak long, adik n adam, firdaus, mak ojah n family kecuali syafiq. Tak luper jugak bibik. Hahah...
Skali kan..



Skali kan..


Kan..


Kan..


Kiter.. 


Ternampak kan..


Aper? Cuba teka??


Hahah.. bosan eh?



Skali terpandang abah tengah goreng char koey teow! Yezzzzaaaa~
Menu yang disediakan oleh abah n family; Nasi Goreng Cina, Char Koey Teow, Kentang bakar, dan untuk yang di marinade pula ada, ayam, daging n sotong. Tak luper jugak chicken sosej. Serius sedap. Sampai mengah makan. Thanks abah, thanks ibu, thanks Ana n Piya. 
Heheh.. gambar takder, sebab tak bwk cam. Tapi takper, nnt nk curi kat Ana. 
K la, korang bayangkanlah makanan dan suasana majlis di atas yer..heheh..
Bayangkan sampai kenyang tau!
Me nk start bekerja dah ni.
Tata!


Nota Kaki: Nak gi curi gambar kat Ana!! 

Tuesday, February 9, 2010

Secret


Heheh..hye everyone~ [As if ada org yg baca] heheh.
Bosan la,takder sape nak diajak sembang, diajak bertekak.
Tapi takper, hubby will be home tonight. Yours truly akan pergi
menjemput Tan Sri kat Setiawangsa. Heheh.
I went to Jusco AU3 after work,today. [Now you know where we spend most
of our 'after work' time]
I want to return the DVD that I've borrowed last Sunday.
Then, I went to do some groceries. It's not a real groceries as most
of the item that I bought are for myself.
Heheh.. I get myself a mixing bowl, acuan karipap, corong tempat buat roti jala,
whipped cream, mcvities biscuit, 3 bottles of Nestle yogurt drinks [our weekly supplements] ;D,
dulang pembakar, VGood juice - Purple carrot with cranberries and mango with orange juice.
One more thing, I bought 4 biji of Chukanan mango. Not to forget pengayak tepung.
Yeaa..I'm going to make some kuih. But not this week,definitely.
We [me+hubby] are going back to SP, Friday right away after working hours.

Secret No 1
Remember my home financing? Heheh, DAH LULUS!!! Alhamdulillah.
So, saya nk gi jumper lawyer and banker untuk sign aggreement. Yezzzaaaa~
My mom, sujud syukur when she heard this good news.
Now, the renovation process [es] will take place. I can't wait~
[While typing this entry, I am waiting for My Super Sweet 16]
Hehehe..

Secret No 2Saya lapar,jadi saya nak kongsi 1 lagi gambar makan2.
Suddenly, I miss shepherd pie.
Huhu. Picture below was taken on last Tuesday; if i'm not mistaken.
Jusco Alpha Angle.
Slurrrpp~

Kruk.kruk.kruk.
Lapar.

Monday, February 8, 2010

The Loft Part II

Let the picture(s) do the talking:



Nota Kaki: Gambar agak blur sbb bukan diambil dgn DSLR. heheh..

Nasi Lemak

Hello Sunday!
Today, I have made my very own nasi lemak.
Hahah..it's kind of campak2 nasik lemak.
But husband gave me a thumb's up.
Haih, I am so happy. It's kind of encouragement for my.
Today, I match my nasi lemak with sambal goreng and telur mata.
Unfortunately, we are out of cucumber. Heheh..but still, licin 1 periuk
of nasi lemak. Senyum meleret la makcik ni satu hari..
Presenting; my nasi lemak...taaarrrraaaa..:


So, petang lepas abes mengemas buku and settle pasang rak buku and rak kasut, we went to Jusco AU3.
Reason? Nak pulangkan DVD yang disewa. We had our early dinner there. SUBWAY. Huhu.. Because Sunday is Teriyaki's day, we get foot long teriyaki chicken on parmesan and oregano bread.
Huhu..sedap~ But for those yang tak makan sayur, er..i would say kinda rugi sbb u miss a bunch of them.
I collected all of them in my sandwich. Ho Ho.. After food, straight away balik rumah, as my husband have to pack his things for Labuan. [Out station lagi..] So, tomorrow and a day after, I have to drive to the office.
Argghhh~ Tak suker..!

Tata u ollss..dah abes cerita.


Saturday, February 6, 2010

Foodie Day

Saturday is Foodie Day~
I woke up early this morning.
Found durian in the kitchen. Ting!
Tanak pulut and cook a pot af serawa durian/kuah durian.
Nyummy! nyummy!

Lunch hour husband told me no need to cook. hehe.
We have a date at 5 pm.
At 5, we went straight to Ikano.
Park our kuda,and went to Ikea first. Hubby need to survey his book & shoe rack.
Then we went to Curve.Hehe..for Marche. Yeeeaaa~
What do we had? Erm, hubby ordered grilled chicken chop with mashed potato,fresh orange&mango,
mine; grilled breast chicken, swiss mocha, rosti and cheese and for desert we ordered bread pudding.
yummylicious~ Total RM 74.00  ~KCHINGG!~

Enjoy the pictures babe~





Nota kaki: Burpp! Alhamdulillah~

Friday, February 5, 2010

27 years 'young'

Today I am celebrating my 27 years of glory.
Seriously I can't accept it. Heheh.. Tua already.
I have 3 more years before I reached 30's.
Ouhh..scary~
Heheh,so as usual, birthday or not, life still goes on.
Morning, I reached office at about 7.10am.
Early huh? I open my bag, and I saw a birthday card~
Heheh,hubby put it on my bag while I put my make up's on and
put on my tudung. Heheh..nice~
So, while I am doing my works, our office clerk intercom me;
"Nurulliza, datang depan kejap"
 Opss..I saw a guy with a bouquet of flowers. Oh my~
Almost fainted. Malu. It's from hubby~ Yezzaaa~
Thank you sayang~
Hehehe..


Nota kaki: Received many birthday wishes. From, Mak, Ayah, Along, Farah,            Kiah, Yong and many more..Thank you all~

Thursday, February 4, 2010

Busy bee

Hello blogger~ G'day! 
I have been so demm busy for the past 2 weeks. Of course pasal kerja.
Yesterday, I managed to finish up my task, and I managed to sneak out
during working hours. I filled in the form, and get my boss to sign.
Balik rumah, change, with hubby together we off to Pavilion.

We went straight to The Loft, as I'll attend their baking class.
Approximately there are 10 of us excluding chef(s) and Angie, their marketing manager.
The first person that I noticed was Kak Ila (Fazilah Ahmad). She is so lawa, for a lady 
at her age, Kak Ila memang lawa. Ex-stewardess. No wonder huh? heheh
We've been served  with mocktail and severel types of 'pastry-comel-comel-ape-tah-name-french-die'..
Awesome~ 
Sangatlah sedap sampai sekarang anak tekak still bergoyang-goyang berlanggar dengan saliva sebab terliur.
Heh~
After a while, Angie introduced The Loft chef(s) to us. 
The first chef or the main anchor of the event will be definitely Chef Yukichi Matsubara, for your information, Chef Yukichi Matsubara is the Grand Chef of The Loft.
He's also 1 of the top 100 Iron Chef in Japan~ Cool isn't it? ^_^`
The second chef that Angie's introduce to us; Chef James.
Chef James  have been served  our  former Prime Minister, Tun  Dr. Mahathir for 2 years.
So, you can get the key of Tun's healthy diet through Chef James..so why wait people, look out for him, and get him reveal Tun's most precious secret. ^_^`
We learn how to make pan pudding and choux.pastry.
Yummy! Yummy! 
I'll let the picture do the talking, but,not now people~
Got works to do, will upload pics tonight k~ 



Nota Kaki: The Busy Bee b'day is today! Yeaa~