Thursday, May 27, 2010

Big Thanks

Saya jauh dari keluarga. Jadi saya tak nampak progress perpindahan itu bagaimana (keluarga saya sedang dlm operasi pindah rumah). Tapi, saya sangatlah ingin berterima kasih kepada anak-anak menakan (anak saudara;bukan anak encik ya) mak saya. Many thanks to ibu,abah, k.ojah and k. jun. Tak luper juga makcik2 n pakcik saya seperti, mak long, cik idah n paksu alil. Many thanks. K.ojah pesan belikan wind-chime, sy dh beli. =)) Ingat nak beli utk ibu juga tapi sebabkan sy tak pasti ibu ada gantung2 wind-chime ke tak,so sy postponed dulu. =) Oh, tak sabar mahu pulang. (Ini lah sebahagian saudara2 sebelah mak saya; sebelah ayah..hermm)

Thanks and hugs~

Thanks Graphics

Saturday, May 15, 2010

Krabi Day 1 [Part 2]

Hi ladies~ Where did we stop? Ok. Roti. =) Ok, the gerai that we first bought our roti is near to Sunset Hotel. For your information, after googling here and there, we found out that many tourist found that body massage at Sunset Hotel is the best in Krabi Island. You should try! Hehehe. We are not having any massage service. Too bad. While familiarizing ourself with Ao-nang town, we found out that there are more than 30 hotels/guest house/ room available. Pendek kata, if you really want to play to the max with no hastle in transporting from hotel to Ao-nang town, you can opt for any hotel located at Ao-nang town. I would suggest to you the Aonang Princeville. This hotel is certified halal and they even have a 'kiblat' direction for you in every room.
Ok,enough on Princeville. ;p We walk a lot in Ao-nang but Singapore walking experience are greater and tougher than here. Hehehe..  If you were to spent your time treasuring Ao-nang, tanpa rasa lenguh di kaki, ;) we would like to suggest that you rent a motorbike. We got our motorbike at RM18/day. Normally, they will hand over the motorbike with a little fuel in the tank. So, you have to fill it yourself at the nearest petrol station.


Useful tips: Ask them, where is the nearest petrol station. When you arrive at the petrol station, they will ask you how much you would like to buy. In our situation, we ask them what are the minimum amount. Luckily, the minimum amount is 50 baht (RM5). So, here you go! 50 baht please~

We rent our motorbike from this friendly lady. She has lotsss of motorbike for rent. So, if you happened to be in Krabi and looking for a motorbike to rent, go to her place. And make sure you get yourself a brand new motorbike without any accident history;for safety. In Krabi, pemandu yang kena pakai helmet. The one who ride at the back, tak perlu. =)




The kedai situated at the front of optical shop along Ao-nang road heading towards Ao-nang's Mc Donald. So lepas dah dapat motor, proses berjalan menjadi semakin lancar. =) 


This kakak-tudung-merah-gerai offer ice blended fruit juice and sandwich. Tapi awas, muka dia ketat. Eksyen la gamaknye. =p


This kakak, offer fried stuff. To name a few,nasi goreng, phad thai, paprik, pakapau. Sedap and she's friendly too~ =)


The gerai-gerai above situated in front of the Mc Donald's.


Husband~ =p



The lovely man! Tapi kat sini tak halal k. Subway, Baskin, Haagen, sumer tak halal.








Oh,penat meronda ngan husband berhenti kejap tengok sunset yang belum betul2 sunset lagi. =p

Masa tengah berehat ni, we are really exhausted. To the max. Imagine, arrived at 3, keluar semula at 4pm, until the dawn. So, lepas ni terus cari port for our dinner. First day here, we had our dinner at Aonang Princeville. =p I didn't order anything. I already had my nasi goreng @ gerai-gerai tepi jalan tu. So,husband ordered Pineapple fried rice, telur dadar and pepsi. Yours truly hanya memesan fresh orange juice. Tapi I punya orange juice tak habis pon! Reason? Di sini fresh orange menggunakan limau macam masa chinese new year;yang dalam kotak-kotak merah tu. Huhuh. My tekak cannot accept it. Rugi-rugi.




After dinner, kitorang mula mencari taxi untuk pulang ke Amari Vogue. How to get a taxi? Along Ao-nang street, there are few pit-stops with a standing sign board, showing their rate for every and each destination around Krabi. Semua sign board ni meletakkan harga yang sama. Macam standard rate la.. So, disinilah xtvt tawar menawar akan berlaku. Lucky us, we found this Muslim man, Yusof. His pit stop exactly depan kedai yang ada sign board Kodak. Memang ada satu jer. Standard price from Ao-nang to Tub-kaek [where Amari's Vogue is situated] is 500 baht (RM50). We make a deal with Yusof. We will hired him as our official driver until the departure at 400 baht per each trip. We closed the deal successfully! =) Alhamdulillah. Lepas tuh, terus Yusof hantar terus ke Amari yang mengambil masa 30-40 minutes per trip. It's time for rehat!!! 


Our first exploration.

One of the pool out of 7 if I'm not mistaken.


The drop-off area

The lovely ladies

Owh~ The comfy one

Complimentary kueh. Will be send to your room daily;at 8.00pm

Good night~ =p


p/s: Wait for Krabi Day 2 Part 1. Cheerio~


Friday, May 14, 2010

Dream; Girls

Hahah.. no Beyonce, no pretty ladies. It is just an ordinary girl's dream.

Mimpi yang first ni dah pergi tanya2 kat KLCC, tapi belum masuk M'sia. Too bad~  Julia by Coach


Second mimpi ni, dah pergi tanya kat Pavilion. Fall; from head to toe~ Dah siap test2 lagi. Usap-usap and raba-raba lagi..


Mimpi yang ni pulak dah dakap and peluk dengan ketat masa gi Pavilion, with 40% off~ My oh my~ Minton by Anya Hindmarch

Dan mimpi yang terakhir, dapat raba-raba and pegang-pegang masa pergi StarHill last weekend; Neverfull GM


Malam ni mesti mimpi sambil pegang beg Roxy. =p 


p/s: Husband, thanks~ ;P
p/s2: Entry Krabi malam ni eh..tak bawa laptop gi office today~

Thursday, May 13, 2010

Bercuti di Krabi Day 1 [Part 1]

Setelah 4 hari lepas kitorang selamat pulang dari bercuti di  Krabi, barulah ada kesempatan nak menulis tentang trip kali ni.

Day 1
5 May 2010/ Wednesday/ Rabu

Kami bergerak dari Bkt Antarabangsa pukul 9.00 pagi menuju ke LCCT. On d way tu,berhenti kejap utk tapau breakfast @ McD. Hehehe..husband ckp saya ngan McD mmg tak boleh berpisah. =p

Sampai di LCCT, husband drop saya before pergi park kereta @ Tune Hotel LCCT. Kenapa park dekat Tune Hotel? Sebab parking fees @ Tune Hotel RM16/day!! So far, it is the cheapest parking fees dekat area LCCT.
Ok,selesai breakfast,boarding dan segala hal, kami menaiki pesawat Air Asia AK804-Kuala Lumpu ke Krabi.

Sepatutnya perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit,tetapi pada hari tersebut kami tiba 20 minit awal dari waktu yang dijangkakan. Lapangan terbang Krabi cute jer;I mean kecil. =p Kebersihan terjaga. Construction site di sebelah airport juga bersih compare to Malaysian practice. It hurts, because it's true. So, kami beratur di counter immigration. Saya kurang paham kenapa officer2 immigration di Krabi ni susah nak senyum. Isk. Boleh muntah darah kalau tengok muka masam diorang, tapi still ok lagi compare to officer immigration Singapore yang paling kurang ajar. Serious.

Ok, lepas collect luggage, we both terus keluar sampai kat depan pintu keluar, ada dekat 10 representatives dari hotel-hotel sedang menunggu pelanggan masing2. Tak terkecuali kami. We saw a man holding a laminated card with Mr&Mrs ------ hahahaa..lawak2! me ngan husband yang pergi bercuti, nama ayah I pulak kat board tuh Kuikuikui.. So, he took our luggage and bring us to the car. Toyota Altis. Kat Thailand ni, kereta mmg murah2. So, kereta-kereta buatan Jepun mmg bermaharajalela la kat jalan raya. Kami bergerak meninggalkan Krabi Airport untuk menuju ke Amari Vogue yang terletak di pantai Tub Kaek. Dalam perjalanan, kami melewati Tesco Krabi, dan husband meminta driver berhenti di bangunan bersebelahan dengan Tesco Airport, iaitu Outlet Village Mall. So, kitorang berhenti dalam 30 minit untuk comparekan harga-harga di Outlet Village Mall dengan harga di Malaysia. So far, so cheap! Most of the item are slashed down up to 50% off dari harga di Malaysia. We didn't buy anything. Save the best for the last  =_='.
Lebih kurang 40 minit kami sampai di Amari Vogue, Krabi. Subhanallah. Memang cantik sangat hotel ni.

Keluar je kaki dari kereta kami disambut oleh bell boy, front officer dan juga reservation manager. Anda akan berasa sangat 'welcome' dengan layanan yang diberikan. kami diberikan minuman sejuk iaitu air dari ekstrak roselle dan juga cold tower yang telah direndam dengan bunga jasmine. Masya Allah. Lega terus dari kepenatan sepanjang perjalanan. Setelah diberi sedikit penerangan, kami dibawa untuk melihat bilik pula. 















Seriously, sangat la lawa. Dari bilik air sampai la ke balcony. Semuanya cantik. Kemudahan wi-fi pun ada. Pendek kata takde kecacatan di mata kitorang. Lepas rehat sekejap, me ngan husband turun bawah untuk tunggu hotel's van to transport us to pekan Ao-nang. So, sharp pukul 4.00pm kami bergerak meninggalkan Amari Vogue. Dalam van, kami berdua jer org Muslim dari Malaysia, yang lain dari German dan UK. Saya sangat lapar, sesampai jer di pekan Ao-Nang, saya terus ajak husband cari makanan. Cari yang ringan jer dulu. 








Memula kitorang makan Rroti. Saya order Nutella with banana. Sedapp! Doh dia macam doh roti canai. Exactly. Tapi dia tak tebar, just lebarkan sket,letak nutella ngan banana, pastuh fry mcm roti canai. Sampai garing. Then dia potong-potong, letak atas paper plate pastuh dia bagi lidi. Makcik kedai nih pandai cakap Melayu jugak. =) 


Oklah, boleh tak stop kat sini dulu? Sebab macam dah penat. ;p


Nanti saya sambung episod Bercuti di Krabi Day 1 [Part2] ok.

Wednesday, May 12, 2010

Blerghh











You just woke up a sleeping giant. Be ready to get crush~ [Glee]




P/S: Aku memang menyampah tengok orang yang suka pergi dari meja ke meja menjaja cerita atau meminta nasihat yang tidak perlu. Watdehek! Cukuplah aku kenal ko dari bos-bos ko terdahulu.




Wednesday, May 5, 2010

GPS: 8° 5'37.38"N 98°44'52.00"E


By the time u're reading this; me and husband are on our way to 

GPS: 8° 5'37.38"N 98°44'52.00"E

Tuesday, May 4, 2010

Vacation Check List

 Picture taken from here.

I googled here and there and finally I have come out with a simpler mode of 'cheat-list' for vacation;my version. =p

Part A
1. gLee Glasses or Contact Lenses (checked)
2. Sunglasses (checked)
3. Slippers (checked-I'll using the previous Singapore trip punyer) 
4. Hat (checked-will get it there)

Part B
1. Chargers for all your gadgets. Cell phone, camera, laptop (checked-will show u my newbies.err..gadget i mean)

Part C
1. Multi-purpose wipes (checked-In my case;i am using Pureen baby wipes)
2. Lotion (checked-Rosken, Body Shop body butter) 
3. Sunscreen with SPF 15 above (Belum beli-will get 1 today during lunch hour)
4. Contact lenses solution (if necessary)
5. Hair brush/comb (checked-will get a new one at The Body Shop;today)
6. Facial cleanser/Toner/Moisturizer (checked-will bring SK11 traveller set;husband tea 
     tree set)
7. Perfume (checked-will choose one tonight)
8. Lip balm (checked- saw husband Kiehl's Lip Balm yesterday. ('__')"
9. Make up (checked-travel light,so will only bring my Olay, CD Compact, eyeliner, blusher,  
     lipstick)
10. First aid kit (checked-Uphamol, Minyak cap kapak, Pil chi ki teck aun, 
       lozenges, handyplast)
11. Pad and Panty liner (checked)
12. Hygiene wash (checked- will get a travel size of Summer's Eve today)
13. Tooth brush and toothpaste (checked)
14. Mini size Shampoo and Body wash (checked)
15. Deodorant (checked)

Part D
1. Printout hotel/motel/resort/room reservation (checked)
2. Air ticket (checked)
3. Passport and Visa if needed (checked)
4. Cash, Credit Card, ATM Car (husband's task) ('_`)"
5. Zipper plastic bag (mine with white block;senang nak tulis on it)   
   (checked-will get 1 from the kitchen tonite)
6. Map (Important if u're travelling on ur own just like us ;p) (checked)
7. Pen & Marker Pen (checked)

Monday, May 3, 2010

No time

Pic taken from here

I want to blog; seriously. 
But I have no time. 
I have to finish my tasks before I start my cuti.