Thursday, October 21, 2010

Happy Mode

Happy.
Sebab ape?
Sebab carutan coretan saya sebelum ni membuahkan hasil!
Hello, 'You Again?' ! [waving]

I love Fridays~ ^_^

Friday, October 15, 2010

Bajet 2011

Sempat menonton (lebih kepada mendengar) bajet yang dibentangkan oleh Dato Seri Najib Tun Razak pukul 3 petang tadi. Inilah isi-isi yang menarik utk kita sebagai rakyat ambil tahu.

Apa yang naik? Apa yang turun?


1.  Caj Perkhidmatan dinaikkan dari 5% kepada 6%
    Increment on service tax; from 5% to 6%  [Bad news huh?]

2.  Tambahan cukai untuk perkhidmatan TV berbayar sebanyak 6%
    New service tax for paid TV broadcasting service +6%

3.  Cuti bersalin ditambah dari 2 bulan (60 hari) kepada 3 bulan (90 hari)
    Maternity leave Previously - 60days (2 months), 1st Jan 2011 - 90 days (3 months)

4.  Gaji minimum untuk pengawal adalah dari RM500 hingga RM 700 bermula 1 Jan 2011
    Minimum wages for security guard; Previously - RM 300 - RM 400 , 1st Jan - RM 500 - RM 700

5.  Elaun bulanan untuk JKKK dinaikkan sehingga RM800 bermula 1 Jan 2011
    Monthly allowance for JKKK; currently - RM 450 , 1st Jan -  up to RM800

6.  Elaun menghadiri mesyuarat oleh AJK JKKK, bermula 1 Jan, akan dinaikkan dari RM30 kpd RM50.
    Meeting allowance for JKKK Committee; currently RM30, 1st Jan - RM50

7.  Elaun bulanan untuk Imam akan dinaikkan dari RM450 kepada RM750
    Monthly allowance for Imam ; currently - RM450 , 1st Jan - up to RM750

8.  Elaun bulan untuk guru-guru KAFA dinaikkan dari RM500 kepada RM800
    Monthly allowance for KAFA teachers; currently - RM500 , 1st Jan - up to RM800

9.  Elaun pengurusan jenazah bagi penjawat awam dari RM1000 kepada RM3000
    Funeral arrangement assistant for civil servant; currently - RM 1000 , 1st Jan - up to RM 3000

10.  Had pinjaman perumahan maksima bagi untuk penjawat awam dinaikkan dari RM360k kpd RM 450k
      Maximum housing loan for civil servant; currently - RM 360 000 , 1st Jan - up to RM 450 000

11.  Pemohonan taraf penduduk tetap (Permanent residence application)
     Currently - up to 10 years, 1st Jan - up to 5 years

12.  Proses pendaftaran hak milik hartanah dari 30 hari kepada 1 hari.
      Property registration process; currently - 30 days , 1st Jan - 1 day only (Whoooaaaa!!)

13.  Pengecualian duti stem sebanyak 50% bagi rumah yang berharga kurang dari RM350 000 (Rumah Pertama sahaja.)
      Stamp duty exemption ; 50% for first time buyer (for houses not exceeding RM350 000).

14.  Pengecualian duti stem sebanyak 50% bagi penjanjian pinjaman.
      Stamp duty exemption ; 50% on loan agreement.

15.  Tiada kenaikan harga tol PLUS untuk tempoh 5 tahun akan datang. (Whoooaaaa!!)
      Toll rates will not be increase for the next five years

16.  Pengecualian eksais dan duti import untuk kenderaan hybrid. (Civic Hybrid next?)
      Exemption on duty import and excise on hybrid vehicle.

17.  Pengecualian eksais duti untuk OKU bagi kenderaan nasional. (Inspira?)
      Exemption on excise duty on national vehicle for disabled. 

18.  Pengecualian 5 % hingga 30 % duti import dimansuhkan (untuk 300  barangan pilihan pengguna tempatan & pelancong asing) 
      Exemption from 5% up to 30% import duty on selected 300 items (preferred by locals and tourists)

19.  Pengurangan cukai jualan bagi penjualan telefon bimbit sebanyak 10% 
      10% sales tax reduction for mobile phone


Any thing I left behind?



Jadi, apa kata korang tentang Bajet 2011 ?

Kata aku?

Kata aku mungkin esok atau lusa aku akan tepek kat sini.

Tunggu buah fikiran aku yer. Hugs.

Thursday, October 14, 2010

You Again?

60 Nuffnangers yang rajin+kreatif dan penuh idea akan dapat 2 tiket untuk pergi tengok satu cerita baru kat Cathay Cineplex,e@Curve. Bukan tu jer ok, 10 orang yang paling handal bercerita akan dapat Massage Voucher kat Urban Retreat (RM 189.00). Whoaa!! Dah la dapat tengok movie free, dapat pulak sesi rehatkan badan kat spa. So, tunggu apa lagi? Buat la satu entry. =)

Ini pulak version 'You Again?' kita.
---------------------------------------------------------------
Kelas 3 Tanjung - Sekolah Kebangsaan Batu Berendam
[Sila baca version Drama =)) ]

Ada minah nih, masa darjah 3 memang brutal. Cakap la budak lelaki mana yang dia tak belasah, budak perempuan mana dia tak jeling. Dia memang ganas. Ingat lagi, masa Cikgu Ng takder dalam kelas, mesti Cikgu Ng suruh dia jaga kelas. Sebab Cikgu pon tau dia nih garang. Selalu dia akan meronda dalam kelas, siap bawak rotan yang cikgu punyer. Dia memang scary!
Kalau dia lalu, semua senyap, kalau yang bersembang tuh, sure dia akan libas rotan atas meja.
Semua takut kat dia KECUALI budak lelaki sorang nih; Mohd Nor Zuhaily.
 Selalu bergaduh dengan Zuhaily. Sampai satu hari;

'Eh, ko tak paham ke aku suruh senyap?'
'Tak, aku tak paham'
'Kalau ko tanak kena tulis nama, ko berdiri atas kerusi skrg!!'
[Sambil berdiri atas kerusi;sambil bersembang lagi]
[Minah pegang rotan tuh dah hangin satu badan;datang meroyan die, abes dia libas kaki Zuhaily dengan rotan- tak cukup dengan libas kaki dengan rotan,- dia tarik pulak 'side burn' Zuhaily sampai Zuhaily menangis.]
 ---------------------------------------------------------------
'Siap ko, aku balik aku bagi tau ayah aku- kau pembuli!' [Cakap sambil tersedu-sedan]
'Bagi tau la, aku tak takut la!' [Tapi dalam hati memang takut]
'Biar bapak aku parang kan ko!'
'Eh, aku memang tak takut laa!'
 ----------------------------------------------------------------
Lepas Cuti Penggal Pertama tuh, Zulhaily dah takder kat sekolah tuh. Pindah ke Terengganu.
Since that day, diorang tak pernah jumpa lagi. Minah tu pon dah takder kat Sekolah Kebangsaan Batu Berendam. Kalau lah diorang bersua lagi sekarang; macam mana agak nya keadaan? Horror nak fikir. Mesti ribut taufan Katrina datang.
Atau kalau la Zuhaily terserempak dengan minah ni skrg, mungkinkah Zulhaily akan cakap 'You Again??' sebelum lari laju-laju?
 ----------------------------------------------------------------
Ini lah poster movie terbaru tuh! So korang, sila la serbu pawagam berdekatan 21 Oktober nih! Tapi kalo nak lagi best gi la tengok kat Cathay Cineplex dekat e@ Curve.=)








 ----------------------------------------------------------------
*Minah scary kat atas tuh adalah saya. Harap maklum sy mmg scary;dulu la.. Sekarang saya dah ayu dah.  *cough*

*Nak ticket percumaaaaaa!!!

Wednesday, October 13, 2010

Air Asia is going crazy


Cuba baca kat atas tuh.

RM 1 kan?

kan?

kan?

(Eying on husband wallet) *cough*cough*


Pagi tadi cek website Air Asia, trip to Bandung for 2, RM 250. Whoaa!? Murah? Tak pernah gi Bandung. Nak pergi sebab nak cari renda Perancis (French lace). Tapi lepas breakfast tadi, dah takder dah yg MURAH.

Camner?

Texting husband. Husband kata book jer dulu. Tapi wife yang-baik-hati-takmau-poket-husband-koyak-dan-rabak-sebab-trip-Bangkok-Pattaya-pon-belum-berjalan-lagi reply to husband; 'Takper la, kiter tunggu dulu. Sebab yang promo RM50/tix tuh dah abes. Kita check malam nih, kalau ada,ada. Kalau tak, kita tunggu jer dulu.' Whoaa!! Sekali lagi. Diri sendiri tak percaya. Betul ker aku jawab camni kat husband? Mesti husband menitik ayaq mata baca text tadi. Kekekeke.
Kesimpulan untuk pagi ini (pagi ini yer kawan2;sebab malam belum menjelma; mungkin esok keputusan berubah ;p): tak booking pon. =)

Oklah, nk survey hotel untuk Pattaya nih. Tata~

Wednesday, October 6, 2010

thank you

Thank you kak Fiza, for being by my side.
Listening to me;whenever i need someone to listen to.
Comforting me during my sorrow.

Thank you.

Tuesday, October 5, 2010

An apple a day, keeps the doctor away

Susah la macam nih.
Macam mana doctor nak cari makan?


heheh. i'm not into gadget. technology hate me. really.
but this is my second cinta-pandang-pertama.
rasa macam tak nak lepas bila pegang. heheh.
tapi, keciiwa bagai dengan quality pixel gambar. adoyai.
kan best kalau seterang beri-itam-guruh [storm is guruh kan?]

konklusi;tak beli kot. tunggu ya;kalau2 saya mempunyai tangan yang boleh menimbulkan kekacauan pada poket.

till then!



Picture credit to:
http://www.apple.com/iphone/gallery/#gallery03

Monday, October 4, 2010

it's been a while

i miss my blog.

i miss blogging.

i miss expressing my thoughts.

i miss exposing my emotion[s].

i miss sharing my day; be it bright or dull.

i miss you people [are there any?] hehe. perasan.